Tunsori Canine la Domiciliu

Evitati listele de asteptare!
Evitati stress-ul drumului pana la cabinet!
Tundeti-va catelul acasa, azi!
Servicii prompte, complexe, de calitate!
Preturi foarte convenabile!

Cautare

Informatii Utile

Igiena animalului este la fel de importanta pentru el, cat si pentru dumneavoastra. Printr-o buna igiena exterioara, prin deparazitari interne si externe, precum si prin vaccinari pot fi evitate o serie intreaga de afectiuni. Unele dintre aceste boli, pe langa faptul ca pun in pericol viata prietenului dumneavoastra, necesita tratamente foarte costisitoare si, in plus, se pot transmite si la om.
De aceea, este necesar ca macar periodic, animalul dumneavoastra sa fie consultat de catre un medic veterinar, care poate descoperi intr-un stadiu incipient diverse probleme ce pot aparea si care astfel sunt mult mai usor de rezolvat.
Iata cateva dintre problemele de sanatate ale animalelor, care de multe ori sunt tratate cu superficialitate de catre proprietar. Mai jos vor fi descrise cateva dintre bolile transmise de capuse si pureci atat la animale, cat si la om.
  • Capusele
Capusele pot transmite boli grave atunci cand musca un animal.

Babesioza sau Piroplasmoza
Este o boala grava a cainelui, produsa de babesii, niste paraziti care distrug globulele rosii ale sangelui.
Contaminarea se produce prin muscatura capuselor care inoculeaza parazitul in timpul muscaturii, odata cu saliva.

Boala este foarte grava, putand duce la moartea animalului.
Se manifesta cu febra si lipsa poftei de mancare, anemie, icter, urina rosie sau maro si animalul poate muri datorita blocajului renal.
Tratamentul este costisitor, iar animalul pote muri, chiar fiind sub tratament, daca boala nu este depistata din timp.

Sange infectat cu Babesia canis
Dupa cum se vede si in prima schema de mai sus, aceasta boala se poate transmite si la om, tot prin muscatura capuselor purtatoare.
Prevenirea bolii se face prin deparazitare externa.

Erlichioza

Este o boala a cainelui si pisicii. Bacteriile injectate de capuse in timpul muscaturii paraziteaza globulele albe.
Este o boala grava, care poate evolua fara nici un semn, animalul putand muri subit.
Pot aparea semne de febra, anemie hemolitica, afectarea hepatica, renala, cardiovasculara, neurologica, tiroidiana, dermatologica, oftalmologica.
Tratamentul este de lunga durata, sustinandu-se marile functii. Tratamentul trebuie ajustat in functie de dinamica bolii, acest lucru necesitand frecvente analize de laborator. Este esentiala o buna comunicare si colaborare intre medic si stapanul pacientului, deoarece poate fi un tratament de lunga durata si mare uzura psihica.

Granulocit (globula alba) infectata cu Erlichia
Fiind o boala foarte greu de diagnosticat, este de preferat prevenirea ei, prin deparazitarea externa.
Cel mai important aspect al acestei boli este ca se transmite si la om, evoluand cu simptome dificil de tratat.

Borelioza sau Maldia Lyme

Este o boala de care sufera atat animalele cat si omul.
Se transmite prin muscatura capuselor purtatoare de Borelii sau spirochete.

Borrelia burgdorfi
Se manifesta prin stari de oboseala si apatie, febra, dureri musculare si articulare, afectiuni cardiace si uneori neurologice.
La om pot aparea in prima faza o urticarie pe pielede forma unei tinte de tir.


Eritem migrator in Lyme
Apoi spirochetele pot migra in diferite organe, provocand afectiuni musculare, articulare si neurologice.
Lyme este o boala cu evolutie indelungata, fiind foarte greu de tratat.
Pentru a evita infestarea cu capuse, este necesar sa avem animalul deparazitat, iar oamenii sa evite a-si expune pielea in zonele cu vegetatie abundenta, capusele traind ascunse in iarba. Riscul unei muscaturi de capusa este ca, atunci cand musca nu se simte ciupitura, saliva acesteia avand un efect anestezic local.

Puricii

Pe langa iritatiile cauzate de intepaturi, puricii sunt responsabili de numeroase boli si probleme, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru animalul si locuinta dumneavoastra.

Infestarea locuintei

Puricii adulti traiesc pe animalul dumneavoastra. Ei depun oua care cad prin casa peste tot pe unde trece animalul. Din aceste oua ies larve. Ele se deplaseaza pentru a se adaposti sub parchet, in canapele, covoare si mochete. Ele isi tes un cocon protector.

Datorita acestui cocon, larvele pot supravietui mai multe luni in casa dumneavoastra. Astfel, pseudo-invaziile la intoarcerea din vacanta sau vestitul fenomen al ”puricilor de parchet” sunt clasice in casele sau apartamentele ramase goale timp de mai multe luni. Intoarcerea fiintelor vii provoaca ecloziunea in masa, ducand la aceasta manifestare spectaculoasa a prezentei puricilor.

Tenia (Dipylidium caninum)

Dipylidium caninum este viermele plat cel mai frecvent intalnit la caine. Se transmite prin muscatura de purece.
Foarte lung, poate masura intre 30 si 50 cm. Segmentele de tenie ce contin oua sunt eliminate cu materiile fecale ale animalului. Pot fi usor recunoscute pentr ca seamana cu boabele de orez.

Dipylidium caninum
Puii de caine purtatori de tenie au adeseori anusul iritat si incearca sa se calmeze frecandu-se cu fundul de sol. Acesta este "semnul teniei".
Se pote preveni prin deparazitari interne si externe.

Concluzii

Printr-o igiena riguroasa a animalului se pot evita aceste probleme.
Aceasta presupune ca animalul sa aiba in permanenta blana controlata si ingrijita, mai ales la intoarcerea de la plimbare.
De asemenea, atunci cand descoperiti pe corpul animalului purici sau capuse trebuie apelat imediatla medicul veterinar pentru o deparazitare externa iar daca este cazulsi interna.